sobota 30. srpna 2014

Ben Holt: Psí hrdinové

sobota 30. srpna 2014

Pes je věrným přítelem a pomocníkem člověka od počátku jejich soužití. Již od Římské říše se v literatuře nacházejí příběhy, které zaznamenávají psí hrdinské činy. Vzpomeňme, jak psi pomáhají např. při požáru, při hledání zasypaných lidí, při záchraně topících, při hledání drog, i zlodějů, ale jak pomáhají i nemocným, kteří díky psům mohou prožít kvalitní život. Kniha Psí hrdinové je knihou skutečných příběhů, v kterých se dočteme, jak se hrdinou může stát pes každé rasy, vycvičený záchranář i domácí.
 

Při čtení jednotlivých, kraťoučkých příběhů mi běhá mráz po zádech a přemýšlím nad tím, zda by byl schopen se některý z psů, kterého znám, zachovat podobně. 
Knížka má jemnou, sladěnou obálku, ze které je všem jasné, o čem kniha vypráví. Česká obálka má mimochodem stejnou obálku, jako originál. 
Příběhy jsou rozděleny do jednotlivých kapitol, přičemž v každé z nich naleznete většinou okolo deseti příběhů, které nejsou delší, než přes tři strany, mnohdy ani to ne. Radši bych si v každé z kapitol přečetla třeba jen čtyři, ale obsáhlejší příběhy. 
Každý příběh začíná stejně: Je představen pes, jeho majitel a uvedeno místo, kde se celá situace odehrála a následuje příběh, shrnutý na pár stránek knihy. 
Určitě by se mi líbilo, kdyby byla kniha doplněna, klidně jen o černobílými, fotografiemi. 
V knize se, mimo samotné příběhy, dozvíte také o různých organizacích, které pomáhají psům nebo nevidomým lidem. Často se na konci jednotlivých příběhů dočtete o ocenění, které psí hrdina získal.
Co vás asi nepřekvapí je, že každý z příběhů končí relativně dobře, i přesto jsem si při čtení představovala, jak musely být některé situace strašné.


U některých příběhů mě zavalí naprostý pocit štěstí. Někdy nedokážu pochopit, jak mohou být pejsci tak hodní a chytří, že poznají, když je jejich přítel v nebezpečí. Usmívám se a říkám si, že psi jsou opravdu dokonalá stvoření. 
Autor má pro pejsky nejspíš obrovskou slabost, protože napsal řadu dalších knih, právě o psech. Knížka je zajímavá, oddechová. Rozhodně ji doporučuji všem, kteří mají rádi pejsky a rádi si přečtou pár milých příběhů o jejich hrdinských činech. Mně se kniha moc a moc líbila, proto ji nemůžu ohodnotit jinak, než plným počtem.  























17 komentářů:

  1. To znie ako milé čítanie.:) Som skôr "cat person", ale psy mám tiež rada.:)

    OdpovědětVymazat
  2. Mám pejska, mí prarodiče mají pejsky a pes je mé nejoblíbenější zvíře, spolu s kočkou. Pes má duši, city a charakter. A tahle knížka je toho důkazem. :)

    Opět krásné fotky, mimochodem. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu :-) A děkuju hrozně moc, jsi úžasná!

      Vymazat
  3. Juj milujem psov a toto vyzerá vážne roztomilo :) Ja mám doma momentálne aj požičanú knihu od Cesara Millana - Krátka príručka pre majiteľa šťastného psa, ale nie je to ako klasické knihy patriace do tohto druhu :) a vďaka nej som naučila môjho psa sadnúť si! :D

    OdpovědětVymazat
  4. Knižku neznám, ale pejsky mám moc ráda, takže by se mi určitě líbila. Pejsci jsou prostě úžasní zvlášť ti chytří, kteří zachraňují, ale i naši domácí mazlíčci, kteří by to asi nezvládli jsou zlatíčka :3

    OdpovědětVymazat
  5. Počítám, že tyhle příběhy se skutečně staly. Není na škodu, dát dohromady kupu psích hrdinských činů, ti čtyřnozí hrdinové si to zaslouží. :-)

    OdpovědětVymazat
  6. To vypadá na moc pěkné čtení! Hrozně mi podle popisu připomíná "Slepičí polévku pro milovníky koček", kterou mám zrovna rozečtenou. Taky spousta krásných, milých a dost často dojemných příběhů :-)
    Bebe

    OdpovědětVymazat
  7. To vypadá krásně :) Psi jsou prostě neuvěřitelní tvorové. Jen škoda, že sama nemohu nějakého mít - taťka má alergii. Jo a také musím kromě recenze pochválit Tvé fotky :) Máš to v oku.

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj, mas velmi peknu sablonu blogu. To je upravena sablona z blogger.com, alebo si ju odniekial stiahla?
    Kaviaren-u-macky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, moc a moc děkuju :) To je mnou vytvořená šablona, tedy i z mých fotek :-)

      Vymazat
  9. Ako si nastavila zarovnanie nadpisov na stred?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. http://silvidesign.blogspot.cz/2013/01/blogger-monday-jak-mit-nadpis-uprostred.html

      Vymazat
    2. Super, vdaka, dobre ze som objavila Tvoj blog :-)

      Vymazat
  10. Pejsky miluju, jsou to ta nejúžasnější stvoření na světě a ti nejlepší kamarádi! :)

    OdpovědětVymazat